Nynorsk

If anyone wants to learn nynorsk, I would gladly help.
It is sad that it's so hard to find information about
Nynorsk compared to bokmål. In my opinion, Nynorsk
is closer to the "real" Norwegian than bokmål.
Bokmål is build on Danish, while Nynorsk is build on
the different Norwegian dialects. The difference between
these two written languages is not that far away from each other.
There are nobody speaking these (except language fanatics in Norway :p)
, everyone just speak a dialect. We do not have a
standard pronounciation like the English do.
jtiger87 Dec 21, 2008

8 comments


Feb 6, 2009 tricours
Jeg synes det er litt morsomt med nynorsk for å være helt ærlig (hvilket jo mest forer til kommentarer av typen "du er rar, du"), og jeg skulle veldig gjerne kunne skrive på både bokmål og nynorsk en dag. Akkurat nå er jeg da fremst opptatt av å lære å skrive korrekt bokmål, så jeg skal kanskje ikke begynne med nynorsk riktig ennå! Men men, jeg har lest "Fuglane" på nynorsk og igår bestilte jeg "Morgon og Kveld", som jeg ikke visste var på nynorsk før jeg bestilte den. Det er rart det, de ende bøkene jeg faktisk leser på norsk blir på nynorsk ;)

Det er interessant at nynorsk ofte er mer likt svensk en bokmål, men det gjelder ikke alltid.

(Hvis dere gidder, så rett feilene mine for all del!)
Feb 14, 2009 jtiger87
Hmm, alltid følt bokmål er nærmere svensk.
Iallefall når det kommer til uttalelse. :)
Oct 23, 2009 anatheknitter
Då eg såg norsk for den første gong, det var nynorsk ("stavangersk"). Eg har ikkje laert mer siden men eg har ikkje gløymt alt. Det ha vært nyttig for det har hjelpt meg forstå sanger som var skrevet i gammel norsk.

Det tok mye tid til å skrive det! ;)

Ihvertfall, jeg er ikke interesert å lære mer, men jeg uttale R som dem enda. Og jeg si "meG" av og til.
Dec 10, 2009 jtiger87
Høyres bra ut! =)
Feb 16, 2013 Krispina
Det er en eldre tema, men jeg vil gjerne nevne at jeg er nøgd å forstå nynorsk. Barne mine har undervisning på skolen i nynorsk, så jeg må kunne det. Folk snakker til meg også med dialekt eller nynorsk, men jeg har ikke prøvd å skrive ennå. Konstentrer meg for kunne snakke mest mulig korrekt i bokmål. Til meg er bokmål nærmere svensk og nynorsk nærmere dansk. :-)

http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=&nynorsk=+&ordbok=nynorsk

Eg æ polsk. Eg kan ikkje nynorsk. Eg forstår ikke ke dokka snakker om.
Feb 18, 2013 jtiger87
Bokmål is based on Danish. Danmark owned Norway for 400 years, and when that ended most of the upper-class spoke Danish. However, when they invented our written language, they didn't want it to be Danish, so it became some sort of mix between Norwegian and Danish.
Nynorsk on the other hand is based on dialects from the west-coast of Norway that hadn't been affected by the Danish. Swedish people do understand bokmål better than nynorsk yes.
Jul 30, 2013 nomon
Eg hev vori inaktiv på lang-8 i nokre år og veit ikkje om eg kjem til å verta meire aktiv igjen, men det var i alle fall bra å sjå at det finst eit nynorskemne i denne gruppa her sjølv om det ikkje er veldig aktivt. Eg hev nyleg forsøkt å finna vegar å kontaktera nynorskfolk for å snakka med dei og verta betre, men det kan nokre gonger vera litt vanskeleg å finna dei imellom alle desse bokmålsbrukarane.