Utställningen ”Muri Romani Familj” och det Romska Kulturcentret i Malmö

  •  
  • 874
  • 1
  • 1
  • Swedish 
Jan 9, 2013 04:22 museum exhibit
I oktobers 2012 gick jag med min familj till Köpenhamn, Danmark, och Malmö, Sverige. Mest var tid tillbringades i Köpenhamn, som är en sådan vacker stad, och det skiljer sig mycket från Florida när bor jag. Jag var i Malmö tre gånger, men jag var mestadels på Malmö Museerna.

Utställningen som kallas ”Muri Romani Familja”, som betyder på romska ”Min Romska Familj”, öppnade den 13 oktober och kommer att sluta den 27 januari. På utställningen finns det många skön arbetar från romer i Malmö i utomlands. Jag är den enda icke-romsk tecknare på utställningen.

Det finns två musikvideor av Dušan Marinković, en rappare från Malmö som är bara 14-år gammal. En musikvideo kallas ”Jelem Jelem” (Jag Gick), som är den romsk hymn. Annan musikvideo är om hans morbror, som hette också Dušan. Dušans morbror dödades av Skinheads i Serbien när var han bara 14-år gammal (de sam ålder som ung Dušan). Människorna i Serbien protesterade den ung romsk pojkes död. Nu har staden årlig match till hans ära. Dušan är en häpnadsväckande ung artist, och jag är mycket glad att ha träffat honom.

Det finns också ett reportage av Ungdomscentralen i Malmö som gjordes av Mirsad Sahiti och hans kusin Sabedin Zejnulovski från den lilla byn Surčin i Serbien. Reportaget är om hur romerna hade förbättrat deras lilla by på bara sex månader.

Elena Nazare, fotograf från Rumänien, har också hennes fotografer om en vacker romsk familj på utställningen. Och Laura Halilović, som är ung filmare från Italien, har hennes film ”Jag, Min Romsk Familj & Woody Allen” på utställningen.

Jag, som av ukrainsk och judisk härkomst, har 16 mina teckningar på utställningen. Den romsk focusgruppen i Malmö ville mina teckningar att vara där, om jag var eller inte var romsk. Mina illustrationer kommer från min serietidning som kallas ”Aj Řomale thaj Šavale”, som på romska betyder ”Hej Romerna och Barn”. Mina teckningar visar den intima sidan av romer och familjen. Jag vill visa dem utan stereotyper eller förskönander.

När var jag i Malmö, jag besökte också det Romska Kulturcentret, och jag talade på radio (Radio 123). Centret är mycket skön, och min far och jag drack te med romerna och museikonservatoren Fredrik. Också talade jag först gång på romska! Jag var så glad. Ivan försökte att tala till oss på tyska: ”Haben Sie einen Hund am Haus?” (Har du en hund hemma?) Jag förstår lite, men vi kunde inte tala länge.

Då frågade jag honom om han kan på romska. ”Tu hatjares řomanes? Tu vorbis kalderašicka?” (Förstår du romska? Talar du kalderas (romsk dialekt)) han talade gärna. Han, jag, och den söt äldre romsk kvinna alla talade innan vi hade att gå.

Det var underbart.

Det finns en bättre artikel på svenska av Bengt O Björklund i journal É Romani Glinda (Den Romsk Spegeln), som du kan läsa här: http://www.romaniglinda.se/tidningar/2012/5-2012.pdf.