Språk och makt

  •  
  • 250
  • 2
  • 3
  • Swedish 
Nov 19, 2017 22:11
Som Björn Melander skrev i hans artikel, “Vilken makt har ditt språk”, har språk förmågan att vilseleda människor och dölja sanningen. Han refererar George Orwells roman 1984 och sin “nyspråk”. Men med populäritet av sociala medier som Facebook och Twitter har vi ett mer relevant exempel: det så kallad “fejknyheter”.

Det är inte något nytt, men fejknyheter är mer tillgängligt för de vanliga människorna som du och jag på grund av internetet. Det sägs att fejknyheter hjälpte att påverka det amerikanska presidentvalet. Artiklar översvämmade Twitter och Facebook, för att påverka potentiella röstare med deras upphetsande ord. Engligt till en New York Times artikel skrevs den fjärde mai 2017, användes en liknande knep mot den franska presidenten, Macron. Men kvalitet av översättningen från amerikanska propaganda till franska propaganda räckte inte. De stora medier främjade inte artiklarna till de fransktalande. Fejknyheters effekt försvann på grund av att det var ursprung från det amerikanska språket och kultur, och inte anpassade till det franska språket.

Men kanske amerikanerna var redan förberedd för att ta in fejknyheter eftersom misstro i vetenskap var väldigt utbredd innan valet. Det här är ett företeelse. Fejknyheter blandar fakta med fantasi som kan göra det jobbigare att upptäcka sanningen. Artiklarna som skrivs med en blandning av vetenskapliga ord, bristfälliga studier och kvacksalva resultat har övertygat miljoner människor att vaccinationer är värdelösa och kommer säkert göra illa deras barn. Sötningsmedel som aspartame orsakar cancer, fetma och diabetes. Mikrovågsugn kan skapa cancerframkallande mat. Denna misstro på etablerades institutioner redan fanns i amerikanska kultur väl före presidentvalet. Det var naturligt att det spred till nyheterna eftersom medier kan ses som auktoritet med väldigt mycket makt.

Med populäritet av sociala media, har det skrivna ord mer makt att påverka människor än ord gjorde innan det var bara papper. Många av dessa artiklar skapar pengar, och det är i deras bästa intresse för att få dig att läsa det. Kanske du köper någons bok, deras märke av téer, eller rösta på deras kandidat. Vi som kan läsa är mer tillgängliga för de som vill driva en idée eller ändra någon annans världsåskådning.