Sevärdheter

  •  
  • 13
  • 0
  • 1
  • Swedish 
Aug 22, 2019 03:02
Sevärdheter

Mest av allt tycker jag om besöka maritima museer. För några år sedan har jag varit i Kotka. Kotka är en finsk stad vid Finska vikens norra kust. Finns det Maritimcentret Vellamo som innehåller Finlands sjöhistoriska museum med många intressanta museiföremål.
Jag var överräskd med den tillfälliga utställningen av svenska sjömanstatueringar. Det var mycket ovanligt och intressant.

När jag är utomlands jag brukar inte gå på konserter eller teatrar. Bara en gång har jag varit i berömt operahus — Wiener Staatsoper i Wien, Österrikes huvudstad. Jag tittade här en balett ‘Romeo och Julia’.

En klassisk sevärdhet i Finland är Langinkoski Kejserliga fiskestuga. Det ligger i Langinkoski nära Kotka. Där flera ryska tsarer tillbringade semesterdagar med laxfiske.
Under 1800-talet var Finland en del av det Ryska Imperiet.
Alexander III av Ryssland älskade denna plats jättemycket, han åkte hit bara med sin fru och flera vakter, utan tjänare. Drottningen (jag vet inte hur man måste kalla tsars fru på svenska, vi har ett ord ‘tsaritsa’) lagade mat för honom på egen hand. Alexander III fiskade lax i den små men stormiga floden. Hans stuga är lite och enkel, finns det ingen lyx. Kanske även tsar kan önska sig lugn och tystnad.